15 Aralık 2012 Cumartesi

Deplasman Yasakları




Galatasaray - Fenerbahçe derbisi öncesi en merak edilen konulardan birisi de deplasman yasağıydı. Geçen sene yetmezmiş gibi bu senede deplasman yasakları devam ediyor. İşin ilginç kısmı yasak olacağı zaman olay olmayacağını zannedenlerin çokluğu, işin üzücü kısmı ise kendini 'taraftar' olarak adlandıranların bile bu saçma yasağı destekliyor hale gelmesi, getirilmesi. Yasak arttıkça öfke dinmiyor, aksine artıyor. İnsanların elinden maça gidebilme özgürlükleri alınıyor. Polisin özellikle son yıllarda taraftara ve tribünlere tutumu belli. Taraftara zor kullanmak yerine sorunsuz şekilde deplasmana götürmek isterlerse çok rahat götürürler diye düşünüyorum

Yeri geldi mi 'Avrupa Şampiyonası', 'Dünya Kupası' organizasyonlarına talip olup mangalda kül bırakmayanlar, söz konusu yasak olunca 3 maymunu oynuyor. Kimse kusura bakmasında 2 Bin küsür kişiye sahip olamayıp deplasman yasağı uygulayanlara değil Avrupa Şampiyonası, mahalle maçı vermem şahsen. 

Bunun en büyük nedenlerinden birisi de TVler, gazeteler ve kendini spor programı olarak lanse eden ama spor dışında her şeyi konuşan programlar. Güzel bir organizasyon, olay olduğu zaman bu programlarda, gazetelerde göremezsiniz. Ama ne zaman en ufak bir olay olursa büyük puntolar ile 'tribün terörü' başlıkları ile okur/izlersiniz. Olaylar büyük değilse büyütürler sorun değil. 

Taraftarların arasında mutlaka kötü niyetliler de vardır ama iyi niyetli olanların varlığı görmezden geliniyor. Bir kaç kendini bilmezin olay çıkaracağı ihtimali üzerine binlerce kişi mağdur ediliyor. En ufak bir durumda hem federasyon hem emniyet hem de yöneticiler bütün suçu taraftara atıyorlar. Aynı meşale yakıldığı zaman çıkan o muazzam görüntüyü manşet fotoğrafı, kapak fotoğrafı yapmayı bilenlerin işlerine gelmeyince kötülemesi gibi.

Eminim ki bütün Galatasaraylılar geçen sezon Süper Final'in son maçında Kadıköy'de olmak isterdi. Kim olmak istemez ki? Ama bu yasaklara şimdi ses çıkarmayıp görmezden gelenler, bu sezon da olası bir durum tekrarlanırsa Kadıköy'deki maçta deplasman yasağının kaldırılmasını isteme hakkına sahip değil. Fenerbahçe Kulübü'nün ve taraftarının yasaklara karşı tepkilerini samimi bulursunuz bulmazsınız o sizin bileceğiniz iş. Ama ne yazık ki başka elle tutulur tepki veren yok. Keşke diğer kulüp ve tribünlerden de sesler çıksa, hatta olması gerektiği gibi organize bir tepki verilse. Tıpkı Almanya'daki gibi. İnanıyorum ki Fenerbahçe gibi Galatasaray da bu maçta deplasman yasağının kalkmasını isteseydi  yasak kalkardı. 

Yasağı kulüplerin aldığı söyleniyor. İşin en sinir bozucu kısmı da hayatı boyunca maçları locadan, şeref tribününden izleyip hiçbir zaman gerçek taraftarın duygularını anlamayanların, deplasmana gidip takımını desteklemek için türlü cefalar çekecek insanların yerine tamamen keyfi kararlar alması. 'Taraftarımız olmadan biz bir hiçiz' diye açıklama yapanlar, taraftarı mağdur edilirken ortalarda gözükmüyor. 

150 kişiyi karga tulumba tek metrobüse sığdırmaya çalışıp camlar kırılınca da 'bakın işte camları kırdılar, hasar var' demek ne kadar mantıklıysa, bu yasaklar da o kadar mantıklı. Bu yasakların bir tarafı yok. Renkler farklı ama dert aynı. En kısa sürede yasakların son bulması dileği ile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Beğen