3 Şubat 2013 Pazar

Galatasaray 1 - Bursaspor 1 | Puan Kaybedildi Ama Sistem Kazanılmalı




Maç öncesi iki cephedeki gelişmeler birbirinin tam zıddıydı.  Galatasaray derbiyi kazanmış, sansasyonel transferler yapmış, hedefleri belirli şekilde şampiyonluğa oynarken, Bursaspor ise efsane denilebilecek Ertuğrul Sağlam ile yollarını ayırmış, camiada karışıklık ve taraftarların memnuniyetsizliği söz konusuydu.

Bursaspor'a karşı Eboue, Hamit, Melo gibi önemli eksikler varken Fatih Terim 4-4-2 sistemini bozmadı. Maç hareketli başladı. Umut'un verilmeyen bariz golü, Elmander'in pozisyonuydu derken golü Bursaspor buldu. Şener'in güzel ortasını Dany izledi ama Pinto izlemedi. Golden sonra, Fatih Terim'in takıma kazandırmaya çalıştığı, takım gol yese de konsantrasyonu ve morali bozmadan oynamaya devam etme (ki en büyük örneği geçen sezon Kadıköy'de 2-2 biten maçtır) durumunu bu maçta da (tam anlamı ile olmasa da) gördük. Rüzgara rağmen Selçuk'un Umut'a milimetrik pası ve Umut'un güzel golü ile maça denge geldi. 

Bursaspor bu sezon Galatasaray gibi savunmada sıkıntı yaşıyor. Özellikle savunma arkasına atılan toplar net tehlikeli oluyor ki Galatasaray golü de böyle buldu. Beşiktaş maçında olduğu gibi bu maçta da oynamayan Burak üzerinden hemen 'ayrılıyor, sorun var' dedikoduları çıktı ama önce Fatih Terim, sonra da Burak yalanladı. Burak ile başlansaydı muhtemelen Galatasaray, Bursaspor savunmanı çok daha zorlayacak, arkaya atılacak toplarla çok daha fazla pozisyon bulacaktı. Umut - Elmander ikilisi rakip savunmaya baskı yapan, rahatsız eden, top tutabilen bir ikili ama Selçuk'tan başka kimse atak organizasyonuna katılmayınca kısır bir döngü oldu.

Bursaspor, Galatasaray'ın iki bekinin üzerine fazlası ile giderek zaten iyi olmayan savunma hattında çok rahat pozisyona girdi. Özellikle orta sahada Galatasaray'a karşı üstündü ve daha iyi oynadı. Etkisiz olan ve bekler ile bağları olmayan Emre ve Engin'in ofansa katkıları olmadığı gibi defansif anlamda da fazla katkıları yoktu. Zaten Emre, pozisyon icabı başkasına omuz atsa da kendi düşecek kadar zayıf bir fiziğe sahip. Emre ve Engin'in çıkıp Amrabat ve Aydın'ın girmesi ile Galatasaray çizgiye inerek hem geniş alan hem de pozisyon buldu ama değerlendiremedi. Aynı şekilde Bursaspor'da dönen topları kazanıp Batalla ve Belluschi gibi etkili isimlerle etkili gelmesine rağmen Muslera güvenleri boşa çıkartmadı. Doğru kullanabilirseniz Belluschi, Batalla gibi çok ama çok tehlikeli bir oyuncu. Bursaspor'un verilmeyen golünde Fırat Aydınus'un Serdar'a değil, Edu'ya faul çaldığını düşünüyorum. Maç başındaki hataları da göz önüne alırsak sağlam bir dinlendirilmesi gerekir. Çünkü iki takım adına da sonuca etki edecek hatalar yaptı.

Geçen sene yaşanan sorun bu maçta da yaşandı. Emre ve Engin içeri oynayan oyuncular. İleriye dikine gitme, kanada inme işlerini pek yapmayan, yapamayan oyuncular. Hal böyleyken Melo ve Hamit gibi eksiklerin de katkısı ile Galatasaray istediği baskıyı kuramadı. Sneijder'in oynamak istemesi, hırsı güzel ama hazır olmadığı çok belli. Onun takımı, takımın da onu tanımaya ihtiyacı var. Sneijder uyum süreci yaşıyor ama Amrabat'ın da Sneijder'den aşağı kalır yanı yok. Sezon başından beri gösterdiği performansı ile bonservisinin hakkını verdiği söylenemez. Aydın gibi Amrabat da formları ile Galatasaray'ın oyuncuları olmadıklarını gösteriyorlar. 


Galatasaray'ın Sneijder ve Drogba transferleri basında geniş yankı uyandırdı, etkili oldu ama önemli olan saha içinde etkili olması. Sneijder'in maç kondisyonu tam değil. Hazır da değil. Hazır olacağı zaman Galatasaray adına nispeten sancılı bir dönem başlayacak. O dönemin adı da sistem değişikliği. Drogba'nın gelip tek forvet oynayacağını varsayarsak, Sneijder, Drogba'nın arkasında olacağı için Galatasaray 4-4-2'li çift forvetten muhtemelen 4-2-3-1'li tek forvete dönecek. Bu geçiş süreci mutlaka gergin geçecek, istenilen sistem hemen oturmayacaktır. İşin yabancı kontenjan yanı da var.


4 yıldır Bursa deplasmanında kazanamıyordu Galatasaray ve rakam 5'e çıktı. Galatasaray 2 puan kaybetmiş olabilir ama uzun vadede sistemi kazanmalı. Savunmaya takviye yapılmaya dursun, 2 hafta sonra Şampiyonlar Ligi maçı var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Beğen