19 Eylül 2011 Pazartesi

Mekan mı ? Sistem mi ?




Kabus gibi geçen bir 2010-2011 sezonundan sonra, yeni sezonda Türk Telekom Arena'da ki ilk maçına çıktı Galatasaray. İlk hafta alınan 2-0'lık İBB mağlubiyetinden sonra kafalarda yoksa ? soruları vardı. Ama oyunun belli bölümlerinde zorlansa da Galatasaray, maçtan 3-1'lik skorla ayrıldı. Takımını özlediği çok bariz olan taraftar, sezonun içerdeki ilk maçı olmasının da vermiş olduğu heyecan ile doldurmuştu Arena'yı. Taraftarının desteğini arkasına alan Galatasaray etkili başladı maça.


İBB maçındaki şablonu ile sahadaydı Galatasaray. Sabri beke çekilmiş, Eboue çizgiye daha yakın oynuyordu. Sol kanat yeni transfer Riera'ya teslim edilmiş, Servet'in sakatlığında göbekte Ujfalusi - Gökhan Zan ikilisi görev yapıyordu. Maçla birlikte Hakan ve Sabri'nin bindirmeleri de başladı. Geçen sezon yaşadığı sakatlıklar ve gördüğü gereksiz kartlar ile sıkıntı yaşayan ve bu dönemde de kendisi ile ilgili dedikodular ayyuka çıkan Baros ile girilen pozisyonlardan yararlanılamazken, ''Pitbull'un füzesi imdada yetişti. Gol sevinci görülmeye değerdi Melo'nun.




İlk yarı, Samsunspor'un ciddi atağı olmadan 1-0  sona erdi. Galatasaray'ın bindirmeleri ile fazlada çıkamıyordu zaten Samsun. Galatasaray'da oyunun belli dönemlerinde baskı kurma ve organize olma sorunu ortaya çıkıyor. Tam geriden oyun kurup, atağa kalkacakken Gökhan Zan'ın ikramını geri çevirmeyen Mustafa Sarp ile maça denge geldi. Golü Mustafa Sarp'ın atmış olması mı, yoksa bu kadar basit bir gol yemek mi daha kötü karar veremedim. Maça denge gelmesi ile biraz bocaladı Galatasaray. Samsunspor değilde daha ısıran bir takım olsa, mutlaka daha iyi değerlendirirdi o evreyi.


Bunu fark eden Fatih Terim ileride fazlası ile yalnız kalan ve yorulan Baros'u çıkartıp, Sercan ve Elmander'i oyuna alarak bir nevi 4-4-2'ye döndü. Bu da meyvesini hemen verdi. Sercan'ın harika topuk pasında, Elmander yerden çok düzgün bir vuruşla durumu 2-1 yaptı. Golden sonra gelen rahatlama ile baskı arttı. Sercan'ın güzel düzelttiği ama kötü bitirdiği pozisyondan sonra, Samsunspor kalecisi Ahmet'in ceza sahası içinde Elmander'i yere indirip atılması sonucu kazanılan penaltıyı Selçuk değerlendirdi ve skor 3-1 oldu. Penaltı doğru karar. Pozisyonda Ahmet'in bilerek Elmander'i indirdiği bariz ama Elmander'in hareketi abartılı.


9 yeni transferi ile sahada olan Galatasaray maçı 3-1 kazandı. Her ne kadar 3-1'lik skor güzel olsa da oynanan oyun çok iyi değil. Özellikle orta alanda oyun kurucu eksikliği çok bariz hissediliyor. Bu kadar değişen bir takımda, oyuna ve sisteme adapte olmak da kolay değil. İleride çok yalnız kalan ve halen hazır olmayan Baros, formu kötü olan Kazım, tam bir piyango olan Hakan ve Gökhan Zan'da diğer etkenler. Ayrıca, bek olarak ileri çıkan Hakan ve Sabri çoğu zaman geç dönüyor, hatta dönmüyor. Bu defans ile fazlası ile zor anlar bekliyor hem Muslera'yı hem de Galatasaraylı taraftarları.


Ciddi anlamda ileride çoğalamama ve organize olamama problemi var. Her takım Samsunspor gibi olmayacaktır. İBB gibi oyun kişiliği olan takımlar için ve deplasmanlar için önemli bir problem bu. 4-3-3 sistemi için halen hazır değil Galatasaray. Ama 4-4-2'ye, çift forvete dönüldüğü zaman çok daha iyi oturuyor takım. Özellikle içerideki maçlarda çift forvet oynanmalı.




Riera iyi bir kumaşı olduğunu hazır olmamasına rağmen gösterdi. İkili pozisyonlarda rakibin üzerine giden, çalım atıp araya toplar bırakması çok güzeldi. Yeri geldiğinde şut çekmekten de çekinmedi. Hazır olduğunda çok iyi işler yapacağını düşünüyorum.


Kaleciyi vezirde rezilde eden defans olduğu için, Muslera bazen defans ile tam anlaşamıyor. 'Milli takım defansı' diye sürekli itelenen ve gazlanan defansın, Mustafa Sarp'tan o şekilde gol yemesi fazlası ile düşündürücü. Servet döndüğü zaman göbekte Ujfalusi ile oynaması çok daha iyi olacaktır.


Şüphesiz lig basından beri en iyi grafiği çizen oyuncu Melo. İBB maçında da iyi oynamıştı. Bu maçta attığı güzel gol dışında da çok çalıştı. Bu form grafiğini sürdürmesi halinde bonservisinin alınması için çalışılmalara başlanılmalı. Mustafa Sarp'ta, gol attıktan sonra sus işareti yapacağına neden takımdan gönderildiğini sorgulamalı.


Eboue kesinlikle orta alanda çizgide oynamalı. Maçta 2-3 kere çok iyi geldi. İkili mücadelelerde yıkılmıyor, mücadeleyi bırakmıyor. Biraz daha az pas hatası yapsa daha güzel olacak. Sercan ve Elmander ikilisi ümit verdi. Elmander'in goldeki vuruşu ve Sercanla olan uyumu sevindirici. Bu ikiliye sağdan Kazım, soldan da Riera eşlik ettiğinde daha iyi varyasyonlar ortaya çıkacaktır.


Hafta içi Karabük deplasmanı var. Mekanın mı, sistemin mi oynattığını göreceğiz sanırım.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Beğen