4 Kasım 2011 Cuma

Arsene Wenger İle Futbol Üzerine




15 senedir Arsenal'in teknik direktörlüğünü yapan, Arsenal'e önemli başarılar, dünya futboluna da bir çok yıldız kazandıran Arsene Wenger ile futbol üzerine güzel bir sohbet gerçekleştirilmiş.



Arsene Wenger: Bir oyuncudan başarılı bir futbolcu yaratmak istiyorsanız, iyi olmak uğruna neler yapabileceğine bakarsınız. Mükemmel bir futbolcu olma tutkusunu içinde yaşıyor olmalı. Bir futbolcu yaratmak bina inşa etmeye benzer. Zemininiz sağlam olmalı yani teknik. İlk katı çıkarsınız, bu fiziktir. Yetenek 14-17 yaşları arasında ortaya çıkar. Yetenek var, yeterince hızlı ve güçlü ise 2. kata çıkabilirsiniz. Burada önemli olan oyunun mantığını anlayıp anlamadığıdır. Son basamakta 18-19 yaşlarında futbolcunun şu soruya cevap vermesi gerekir; Başarılı bir futbolcu olmayı ne kadar istiyorum ?

Başarı; yetenek, zeka ve motivasyonun kombinasyonunda saklıdır. Biri bile eksikse mükemmel bir kariyer asla yakalanamaz





Soru: Bir deneme maçı izlerken genç futbolcu adaylarında nelere bakarsınız ?

Arsene Wenger: Özel bir şeyler. Çünkü hiç birimiz mükemmel değiliz ne yazık ki. Ama önemli olan iyi futbolcuda olması gereken şey öne çıkan bir özellik. Bazen vizyon, oyunu çabuk anlama yeteneği, bazen tutku, kazanma motivasyonu

Soru: Bir deneme maçı, siz oradasınız, izliyorsunuz sizi etkilemek için oyuncunun ne yapması gerekir ?

Arsene Wenger: Öncelikle yeteneğini ortaya koyabilmeli. Kendinizi kısıtlamayın. Yeteneğinizi gösterebiliyor olmanız önemli. Kendiniz olabilmek, yüksek seviyelerde rekabet ortamında önemli bir özellik olacaktır. Hayattaki ilk amacınız topla hareket ederken rahat olabilmek olmalı.

Topu kullanın. Durmayın, top size geldiğinde hızlı olmalısınız. Top bir oyuncunun ayağına geldiği zaman futbolcuya umut verir. Stres vermemeli, kalp atışlarınız yavaşlamalı. Umudunuz ön plana çıkmalı. Bu yüzden topla çok çalışın.

Kendinize inanın. Yaşın bir önemi yok. Hayalinizi canlı tutabiliyorsanız, peşinden gidebiliyorsanız, kendinizi motive edebiliyorsanız hayatta başarılı olmanın kuralı azimdir. Yaptığınız işe inanmaya devam edin, bir gün gerçek olacaktır.

Biz, gençlere hayallerini canlı tutma şansı vermek istiyoruz. Pes etmeyin!






Bir çok genç yeteneği harmanlayıp yıldız yapan, oyuncuları değişse de sistemi ve futbol anlayışı hep pozitif olan Arsene Wenger, yıldız bir oyuncu olmak için öncelikle oyuncunun kendisine inanması, çok çalışmasını ve asla pes etmemesini öneriyor. Bu yol tarifinin doğru yere çıktığına şüphe yok. İnsanın Arsenal alt yapısına yazılası geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Beğen