19 Ekim 2012 Cuma

Football Manager 2013 Beta İnceleme



Dünyanın en çok satan futbol simülasyon oyunu olan Football Manager serisini bu sene biraz daha heyecanla bekledik. Çünkü geçen sene verilen 'Football Manager 2012 istediğimiz rakamlarda satılırsa, Football Manager 2013'e Türkçe dil desteği eklenecek' sözü tutuldu ve Football Manager serisi ilk kez Türkçe dil desteği ile çıkıyor. Oyunu ön sipariş vererek satın alanlar verilen bir diğer müjde gibi 2 hafta önceden Beta sürümünü oynayabilecek. İncelememiz Beta sürümünü içeriyor. Oyunun resmi olarak 2 Kasım 2012 günü çıkacağı duyuruldu.




Türkçe konusunda bilgilendirme yapmak gerekirse, beta sunumunda oyun %100 oranında Türkçe değil. Halen İngilizce cümleler mevcut ve bazı imla hataları var. Oyun resmi olarak çıkana kadar çevirinin tamamlanması ve hataların giderilmesi bekleniyor. Oyuncu kısaltmalarına ve arayüze alışmak zaman alacak.

Football Manager 2013'de normalden farklı 2 tane mod ile karşı karşıyayız. Bunlardan ilki Football Manager Classic. Bu mod için hızlandırılmış oyun da diyebiliriz. Özellikle Zaman sorunu yaşayanlar için daha hızlı ve bazı detaylardan arındırılmış bir deneyim sunuluyor. Antrenmanlar, takım konuşmaları, sözleşmeler, personel, basın toplantıları ile değil, sadece transfer, taktik ve takım ile ilgileniyorsunuz. Gerisi hallediliyor. FMC modda menülerin yerleşimi güzel ve sade. Her şey elinizin altında olduğu için oyuna  hakimsiniz. Güzel ayrıntılardan biri de haberlerin gazete şeklinde veriliyor olması. 




Oyuna eklenen ve çok tutacağını düşündüğüm diğer bir mod ise 'Meydan Oku'. Bu senaryoda bazı zorluklar ile başa çıkma kabiliyetimizi göstermemiz isteniyor. 4 senaryo mevcut.

- Kurtarıcı,
- Sakatlık Krizi,
- Yenilmezler
- Çocuklarla Bir şey kazanamazsın

Kurtarıcı rolü ile zor durumda olan bir takımı düzlüğe çıkarmamız isteniyor. Son sıradaki takımı ligin bitimine 3 ay kala kümede tutmak gibi. Bazen de ligin ortasında lider durumdayken takımdaki en önemli oyuncuların uzun süreli sakatlığı varken bizden liderliği kaptırmamamız isteniyor. Örneğin, Barcelona'nın 12 puan önünde lider olan Real Madrid'in başına geçip Casillas, Ramos, Pepe, Marcelo, Arbeloa, Higuain, Alonso ve Modric'in sakatlığı, Ronaldo'nun da cezası varken Madrid ekibini tahttından indirmememiz gerek.






Yenilmezler senaryosunda ise hem lider hem de namağlup olan bir takımı yönetip sezon sonuna namağlup gitmemiz isteniyor. Son mod da ise 'çocuklar ile bir şey kazanamazsınız diyenleri haksız çıkartmamız gerekiyor. Her ne kadar 'sevinebilir' olmasa da sunulan bu 4 senaryo dışında, satın alınabilir senaryoları da yenilik olarak ekleyebiliriz. 

Oyuna başladığınızda önce başkanınız sonrada yardımcı antrenörünüz ile hemen bir toplantı gerçekleştiriyorsunuz ve takım ile ilgili önemli konularda kararlar alıp bir çok konuyu halledebiliyorsunuz. Pratiklik açısından güzel bir özellik. Oyun ile ilgili yeniliklere gelirsek, göze ilk çarpan yenilik antrenman kısmında. Oyunculara bireysel rol ve bireysel nitelik antrenmanı verebiliyoruz. Bireysel rol; 10 numara, bireysel nitelik; top sürme gibi. Takım antrenmanı sayfasında ise haftalık olarak antrenman odağı ve yoğunluğunu belirleyebiliyoruz. Maç öncesi takımı maça hazırlayıp maç sonrası da dinlendirebilmek mümkün. Rapor bölümündeki taktik analiz kısmında ise hangi taktiği ne kadar kullandığınız, ne denli başarılı olduğunuz raporlandırılmış durumda. Diğer yeniliklerden birisi de özellikle sezon öncesi ve arası takımı hazırlık maçı dışında kampa götürebiliyor olmamız. Kamp boyunca özel antrenman ve hazırlık maçları yapabileceğiz. 




3D maç motorunda da yenilikler mevcut. Tamamen yeni bir fizik motoru yazılmış. Hareketler artık daha gerçekçi diyebiliriz. Oyuncuların hem fiziksel hem de topla birlikte verdikleri tepkiler üzerinde durulmuş. Örneğin, aşırı rüzgarlı bir günde maç yaparken uzun toplar ile oynarsanız zor durumda kalacaksınız. (Özellikle Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynarken dikkat etmek gerek yani :) )  




Yeni kamera açıları da mevcut. Maç oynanırken oyuncularınızın beden dilini de görebileceğiz artık. Agresif, rahat, ateşli, aldırış etmemiş gibi vücut beden dilleri ile oyuncuları yönetirken ve değiştirirken daha net kararlarımız olabilecek. Güzel yeniliklerden birisi de maç esnasında yardımcı antrenörümüzün bize kısa raporlar vermesi. 'Daha direkt oynamalıyız, top kapma performansımız hayal kırılığı, yeterince isabetli orta açamadık' gibi. Taktik bölümünde oyuncunuzu oynatmanız gereken rolü seçebiliyorsunuz. Örneğin, komple bir forvetin fiziksel özellikleri, kararlılığı, bitiriciliği ve takım oyunu gibi özelliklerinin yüksek olması gerektiğini görüp daha doğru seçimler yapıp daha iyi verim almanız mümkün.

Transfer ve sözleşmelerde artık vergilendirme söz konusu. Oyuncuya verilen paralar vergiden düştükten sonra belirleniyor. Türkiye'de vergi düşük olduğu için bu yöntem ile Türkiye'ye oyuncu transferi nispeten biraz daha kolay. Transferde oyuncu ve kulüp ile pazarlıktan sıkıldıysanız yönetime ihtiyacınız olan oyuncu için transfer hedefi belirleyebiliyorsunuz. Yönetimde harekete geçip oyuncuyu transfer etmeye çalışıyor. Tabii seçmiş olduğunuz oyuncunun da size gelmek istemesi ve mali durumunuz önemli. Arama bölümünde mevki mevki arayabildiğimiz gibi satılık listesinde ya da boşta olan isimlere de bakabiliyoruz. Kaliteli bir altyapı sorumlusu ile geniş bir oyuncu ağına sahip olabilirsiniz. Atayacağınız personeller ile altyapı sorumlunuz kendi ekibini oluşturup yeterli olanları takımda tutup, yeterli olmayanları takımdan gönderebilecek.




Oyundaki bir diğer yenilik Futbol direktörü. Geçmiş oyunlarda koç, gözlemci, kaleci antrenörü, gözlemci gibi personeller alabiliyorduk. FM 13'de Futbol Direktörü, 18 yaş altı takıma kondisyoner, fizyoterapist, kaleci antrenörü dışında kulübe baş gözlemci, gençlik gelişim sorumlusu gibi yeni personeller de alabiliyoruz. Futbol direktörü yükümüzü hafifletiyor. Kontratlar, kulübe personel alımları, genç takım oyuncuları, satılık listesindeki oyuncuya takım bulma, altyapı  vb konularda görev verebiliyor olmamız oyuna gerçekçilik hissi katmış. Ayrıca diğer personeller lisans sınavlarına girip oyuncular gibi kendilerini geliştirebiliyorlar. Baş gözlemciniz, gözlemcilerden gelen raporları süzüp daha kısa raporlar ile size daha iyi oyuncular sunuyor. Ve yine oyuncular gibi artık ekibi de birbiri ile karşılaştırabiliyoruz. Ekip tavsiyeleri ve yönetim görüşmeleri konusunda fazla bir yenilik yok. Arama çubuğu yukarıda saklanmış durumda. Büyüteç işaretine tıklayıp çok daha hızlı ve geniş arama yapabilmek mümkün.




Basın toplantılarında ciddi yenilik bekliyordum ama en büyük yenilik demeç verirken FM 12'de takımla konuşurken yapabildiğimiz gibi ses tonumuzu (agresif, sakin gibi) ayarlayabilmek olmuş. Onun dışında belli bir noktadan sonra sorular ezber oluyor. FM 13'ün yeni özelliklerinden birisi de liderlik tablosu. Oyundaki bütün modlar, ligler ve kupaların ayrı ayrı yer aldığı biçimde dünyadaki bütün FM 13 oyuncuları ile yarışabileceğiz. Ayrıca online oynama işkencesi de son buluyor. Artık Steam üzerinden online FM oynayabileceğiz.




Eksikliklere gelecek olursak, 3D optimizasyonu tam oturmamış. Düzeltilmesini ümit ediyorum. Attığınız goller bazen ağları delip kaleden çıkabiliyor, kaleciniz ilginç hareketler yapabiliyor. Sakatlık belası da hortlayabiliyor. Taraftar görselliği açısından açıkçası yenilik bekliyordum. (Mesela bayraklar, şovlar gibi) Ama beklediğim anlamda bir yenilik yok. Türkiye'de taraftarlar oturmaktan fazlasını yapıyor :) CM 01/02 efsanesindeki ses atmosferini ne yazık ki bir daha duyamadık. Beta'daki Türkçe dil ve imla hatalarının giderileceğini ve en az 1 tane büyük güncelleme geleceğini düşünürsek sevenlerini gene uykusuz bırakacak bir oyun hazırlanmış. Kariyerler açılsın, uykusuz geceler başlasın.

Football Manager 2013 Beta Ekran Görüntülerini İndirmek İçin Tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Beğen