5 Şubat 2012 Pazar

Gaziantepspor 1 - Galatasaray 2 | Sistem

Antalyaspor maçından sonra kaybettiğimiz 2 puan ve kırmızı kart gören Baros, Fatih Terim'de bir şeyleri harekete geçirmiş olacak ki 4-4-2 dizilişi ile çıktık.






4-4-2 konusunda Elmander'e katılıyorum. Zaten sürekli yazıyorduk. Bu kadro yapısı, 4-4-2'ye daha uygun. Sadece elde 'gerçek' kanat(lar) olmadığı için, Baros'un da yokluğunda mecburiyetten tek forvet oynuyorduk. Necati transferi ile tekrar çift forvetli sisteme döndük. Sağ bekte Sabri, solda Hakan, göbekte Ujfalusi ve Semih, sağ kanatta Emre, sol da Engin, ortada Melo ve Selçuk, önlerinde de Elmander ve Necati 11'i ile sahadaydık. Gaziantepspor'un yeni teknik direktörü olan Hikmet Karaman bu tarz vitrin maçlarını seven bir hoca. Geçen senelerde Manisaspor ile Galatasaray'ı yendiği zaman Avrupa Kupası kazanmış edası ile TV'de programlara çıkıp canlı Football Manager uygulaması yapmışlığı var. Orta sahayı kalabalık tutup, solda Sosa, sağda Popov, önlerinde de Cenk ile başladı. Popov ligde begendiğim kanat oyuncularından birisi açıkçası. Türkiye Ligi için ideal bir oyuncu. Sağ kanada adam ararken düşünebilirdik.






Yaklaşık 5 yıl aradan sonra tekrar Galatasaray forması ile 100. lig maçına çıkan Necati, kondisyon ve lig tecrübesi olan bir oyuncu olduğu için ilk 11 başlamasına şahsen şaşırmadım. 4-4-2'ye dönmemiz ile beraber önemli olan kanatların etkisiydi. Maç çok sakin ve zevksiz başladı. İlk 25 dakika iki takımda orta sahada topa sahip olmaya çalıştı. Cılız 1-2 şut dışında fazla bir şey izleyemedik. Dany Elmander'i, Semih de Cenk'i iyi marke edip adım attırmadı o dakikaya kadar. Ama 25. dakikadan sonra sanki anlaşmışçasına iki takımda çok net pozisyonlar yakaladı. İlk önemli pozisyon, Bekir Ozan'ın sağ ayağının dışıyla çektiği şut. Soldan Engin'in ortasında ceza sahası içinde Selçuk zor olanı yaptı ve 5 metreden topu üst direğe nişanladı. Sol kanattan geldiğimiz kontra atakta Melo topla ceza sahası içine girerken şutu çekmekte geç kalınca Bekir Ozan çok kritik bir müdahale ile uzaklaştırdı topu.  Ardından Popov'un şutunu Muslera çıkardı. Gaziantep kalecisinin degajı, son maçlarda performansı gene piyango haline gelen Hakan Balta'ya kadar geldi. Hakan'da çok basit bir hata yapıp topu ayağından kaçırınca, Popov Muslera'nın üzerinden aşırttı. Pozisyonu takip eden Popov, kafa ile hamle yapıp topu kaleye gönderecekti ki, tam golü yedik diyorken Hakan Balta inanılmaz bir müdahale yapıp topu uzaklaştırdı. Golü değil kariyerini çizgiden çıkardı diyebiliriz. Gaziantep ataklarını arttırdığı dakikalarda, ilk yarının sonunda Cenk sağ çaprazdan şut atmak yerine pas vermeyi denese Gaziantep devreyi 1-0 önde kapatabilirdi.


İkinci yarıya Emre - Yiğit değişikliği ile başladık. Ama Gaziantepspor daha iyi başladı. Bekir'in pasında Sabri'nin ortalarda olmamasını fırsat bilen ve defansın arkasına sarkan Popov, Semih'de kararsız kalınca öne geçirdi takımını. İlk yarıda Hakan'ın çıkardığı pozisyon gibi Muslera'nın degajında Melo'nun havalandırdığı, Elmander'in Necati'ye indirdiği topta Emre hata yapınca, Necati affetmedi ve beraberliği getirdi. Beraberlik golü ardından çıktığımız kontrada kendi yarı sahasından topu alan Engin, rakip ceza sahasına kadar çok iyi sürdüğü topu bir de güzel çalım ile taçlandırıp pas vermeyi hatırlayınca Elmander ile öne geçtik. Engin özellikle ikinci yarı harika oynadı ama son haftalarda topla birlikte 3-4 kişinin arasına girip eziyordu topu. Bu sefer pas vermeyi denedi ve öne geçtik. Gol de Engin ve Elmander kadar Necati'nin de payı var. Çünkü, Engin ortadan gelirken ters koşu yapıp Antep stoperini peşine taktı ve Elmander'e hem açı, hem de alan açtı. Elmander bu sezon ki 9. golünü attı. Zaten her maç çok iyi savaşıyordu ama özellikle tek forvet olduğu maçlarda rakip defansta tek başına kayboluyordu. Bugün çift forvetli sistemde hem Necati'ye asist yaptı hem de golünü attı. Çİft forvet oynamak iyi oynandığı zaman büyük avantajdır ama birlikte oynayacak oyuncuların birbiri ile uyumları da çok önemli. İlk kez oynamalarına rağmen hiç sırıtmadı Necati ve Elmander. 2-1 olduktan sonra risk alan Gaziantep, ilk yarıda sol kanattan çok etkili gelmişti. İkinci yarıda da transferi yılan hikayesine dönen Turgut'la sağ kanatta çok etkili oldu. Maçın sonlarına doğru Necati'nin penaltı pozisyon var. Necati topa hamle yapmak isterken, Karcemarskas'ın direk Necati'ye müdahalesine hakem devam kararı verdi. Tabii ki şaşırmadık.








Üzerimizdeki ölü toprağı atmak için bu galibiyete çok ihtiyacımız vardı. Necati'nin gol atması, Engin'in ikinci yarıdaki performansı ve tekrar 4-4-2'ye dönmemiz sevindirici etkenler. Sakatlandıktan sonra, tam olarak hazır olmadan dönen ve Samsunspor maçına damga vuran Sabri halen kötü. Hem form olarak hem de moralmen kötü. İlk yarıda bir pozisyonda ters kafa vuruşu ile kendi kalesine gol atıyordu. İlk yarıda önünde oynayan Emre ile vasattı ama özellikle ikinci yarıda Yiğit ile hiç oynayamadı. İleri çıkarken de, geride kalırken de kendinden emin değil Sabri. Yiğit çok kötü bir maç çıkardı. Bir kaç pozisyonda boş alanları iyi değerlendiremedi. Hakan-Riera, Sabri-Yiğit hayallerimizin kanatları! Gaziantepspor'u korner kullanmadan yendik. Eboue dönsün dedikçe Fildişi kazanıyor. Sağ kanat için bir alternatifimiz olabilir ama sol kanat için yok. Hakan Balta için uzun uzun yoruma da gerek yok. Çok çok kötü devam ediyor. Çizgiden sadece golü değil, kendi kariyerini tehlikeye atmaktan da kurtardı. Selçuk ve Melo'da bir form düşüklüğü var gibi. İlk devrede izlediğimiz gibi değiller. Orta alanda kontrolü kaybettiğimiz an, maçı da kaybederiz. Bu defansif hatalar ile bu lig bitmez. Gaziantepspor'un net pozisyonları var. Onlar gol olsa çevirmesi mümkün olmazdı. Sezonun ilk yarısındaki MİY ve 2 hafta önce oynadığımız Bursaspor maçındaki yakaladığımız pozisyonları nasıl değerlendiremediysek, ikinci yarıda değerlendirdik. 4-4-2 sisteminde kanat oynayacak oyuncuların katkısı çok önemli. Sol kanat için Engin ve Emre ve Riera tamam ama sağ kanatta sıkıntı var. Yiğit o işi yapabilecek gibi durmuyor. Emre sağ kanatta sol kanattaki gibi etkili değil. Ama ne olursa olsun sağ kanatta Emre hepsinden iyi performans gösteriyor. Gaziantepspor'da Bekir Ozan, Popov ve Dany'i beğendim. 


Fenerbahçe - Beşiktaş derbisi öncesi bu 3 puan güzel oldu. Derbi'nin berabere bitmesi işimize gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Beğen