4 Haziran 2012 Pazartesi

Euro 2012 Öncesi İspanya





İspanya adına Euro 2012 öncesi Euro 2008'den kısaca bahsetmek gerek sanırım. Özellikle son yıllarda kulüp bazında büyük başarılara imza atmış olsalar da, milli takım düzeyinde beklenen büyük başarıları biraz geçiktirdiler. 1964 yılında kazandıkları Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan sonra katıldıkları Dünya Kupası organizasyonlarında elde ettikleri en iyi derece dördüncülük, Avrupa Şampiyonları'nda ise ikincilikti. Luis Aragones önderliğinde Euro 2008'i kazanarak 44 yıl aradan sonra şampiyon oldular. İki yıl sonra da tarihlerinde ilk kez Dünya Kupası'nı kazandılar. UEFA A-Pro lisansına sahip antrenör sayısı bakımından da şampiyon durumda olan İspanya'da gençlere yatırım, iyi planlama ve akabinde güzel oyun meyvelerini verdi. Ayrıca İspanya 17 Yaş Altı Futbol Şampiyonasında son 5 yılda 2 kez, 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonası'nda da son 10 yılda 5 kez şampiyon oldu. 


Elemelerde 8'de 8 yapan ve üst üste 3 kupa kazanmak isteyen İspanya, Euro 2012'in de favorisi ve teknik direktör Vicente Del Bosque 23 kişilik kadroyu şu şekilde belirledi;



Kaleci: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool), Victor Valdes (Barcelona)    


Defans: Alvaro Arbeloa (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Juanfran (Atletico Madrid), Jordi Alba (Valencia), Raul Albiol (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Javi Martinez (Athletic Bilbao)    


Orta Saha: Xavi (Barcelona), Sergio Busquets (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), David Silva (Manchester City), Santi Cazorla (Malaga), Cesc Fabregas (Barcelona), Juan Mata (Chelsea), Jesus Navas (Sevilla)


Forvet: Pedro (Barcelona), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Fernando Torres (Chelsea), Alvaro Negredo (Sevilla)    


İspanya gibi son yıllarda iyi bir jenerasyon yakalayan takım adına kadro oluşturmak biraz zor. Her mevkide harika oyuncular var ve seçim yapmak hiç kolay değil. Kadro belirlendikten sonra özellikle milli takımın en golcü ismi olan David Villa'nın yokluğunda Soldado'nun çağrılmaması ve her ne kadar dünyanın en iyi orta saha oyuncuları takımda olsa da, Atletico Madrid'de bu sezon çok iyi işler yapan Adrian'ın da çağrılmaması kadro seçimi açısından en çok konuşulan konular oldu. Özellikle Soldado'nun, Pedro ve Torres'ten, Adrian'ın da Busquets'ten çok daha fazla hak ettiğini düşünüyorum. Muniain de çağrılmayan diğer bir isim.










Kale








Çin ile oynanan hazırlık maçında toplamda 131. kez milli takım forması giyen, 96 galibiyet sevinci yaşanan ve 76 maçta gol yemeyen Casillas, Thuram ve Ahmed Hassan'ın rekorunu kırdı. Ayrıca milli takım forması ile en fazla maç oynayan 4. kaleci durumunda. Tam bir istikrar ve tecrübe abidesi. Gerçek bir kaptan. Yedeklerde de Reina ve Valdes gibi iyi kaleciler var ama sakatlık veya ceza durumu olmazsa bu ikili yedekte beklemeye devam edecek.






Defans






Arbeloa, Ramos, Juanfran, Jordi Alba, Albiol, Pique , Javi Martinez... Çağrılan yedi oyuncudan üçü La Liga şampiyonu, ikisi UEFA Avrupa Ligi finalisti. Pique-Alba ikilisinden özellikle Pique defansın vazgeçilmezi. Del Bosque'nin defansın göbeğinde fazla değişiklik yapacağını sanmıyorum. Puyol'un yokluğunda göbekte Pique-Ramos ikilisi olacaktır. Ramos sağ bek çıkışlı ama Pique ile daha öncede birlikte oynamışlardı. Ama sıkıntı o değil. Son yıllardaki Real Madrid - Barcelona maçlarında fazlası ile gerilen ortamın milli takıma yansıyıp yansımayacağı kritik nokta. Del Bosque bu konu ile ilgili, 'problem çıkacağını sanmıyorum. Onlar iyi geçinemezse işler bizim için iyi gitmez' açıklamasını yaptı. 


Arbeloa ve Juanfran sağ bekte formayı almak için birbirleri ile yarışıyor. Arbeloa defansif anlamda daha iyi olsa da, Juanfran hücumsal organizasyonlarda daha etkili. Sol tarafta La Masia çıkışlı Alba'dan sürpriz bekliyorum açıkçası. Monreal'in çağrılmadığı kadroda bu sezon çok fazla şans bulamayan Albiol'un vereceği katkı düşündürücü.  








Orta Saha








İspanya'nın şu anki orta sahası ve jenerasyonu gibi jenerasyon bir daha gelir mi bilemiyorum ama Xavi ve İniesta çoğu zaman tek başlarına bile aşırı etkili oluyorken yanlarına Fabregas, Xabi Alonso, Silva, Navas ve Cazorla'yı ekleyince ortaya çıkan potansiyeli kelimeler ile ifade etmek zor. Bir forvet oyuncusunun birlikte oynamak isteyeceği yegane futbolcu grubu. Xavi, Barcelona'da olduğu gibi milli takımda da orta sahayı yönetme işi, pasları, oyun kurması ve tecrübesi ile orta sahadaki dinamo görevini üstlenecek. Xavi'den sonra formasının garanti olduğunu düşündüğüm diğer isim Xabi Alonso. Bu sezon harika bir performans sergiledi. Del Bosque, eğer İniesta'yı sol kanat için düşünüyorsa fazla rekabet söz konusu. İniesta, Silva ve Mata ikilisine göre tecrübe farkı ile formaya daha yakın ama Silva bu sezon çok iyi performans gösterdi. Sağ kanatta Navas, Cazorla'nın yedeği durumunda. İspanya tek forvetli sistem ile oynarsa göbek Fabregas ile üçlenecek muhtemelen. 





Forvet






Bana göre Euro 2012'de bütün mevkileri düşünürsek İspanya adına en zayıf halka forvet bölgesinde. David Villa yok, Soldado çağrılmadı. Forvet için akla ilk gelen isimler Torres ve Llorente. Fernando Torres, yaptığı açıklamalarda bu sezon kendisi adına kötü dönemler geçirdiğini ve üzerinde baskı hissettiğini açıkladı. 50 milyon pound karşılığında Chelsea'ye transfer olup bekleneni verememesinin üzerine İspanya gibi bir takımda bu orta saha ile birlikte Villa'nın yokluğunda baskı hissetmemek gerçekçi olmazdı. Kanat forvet olarak düşünülmezse, Negredo varken Pedro'nun pek şans alacağını zannetmiyorum. Her iki kanadı da çok iyi kullanabilen İspanya, forvet oyuncularının omuzlarındaki yükü azaltmaya çalışacak.






EURO 2012


C grubunda Hırvatistan, İtalya ve İrlanda'ya rakip olan İspanya, ilk maçını grupta liderlik için en büyük rakibi olan İtalya ile yapacak. Büyük bir sabırsızlıkla beklediğim bu karşılaşmada savunması, agresifliği ve fiziksel direnci ile İtalya, İspanya'yı fazlası ile zorlayacaktır. Play-offlarda eşleştiğimiz ve ne yazık ki kaybederek vizeyi kaptırdığımız Hırvatistan'da özellikle orta sahada bireysel anlamda yetenekli futbolcular var ama bir sürpriz olacaksa Trapattoni önderliğindeki İrlanda'dan sürpriz bekliyorum.


Son şampiyon bazı oyunculardan eksik olsa da yaptığı hazırlık maçları ile turnuvaya hazırlanıyor. Son hazırlık maçında Çin'i Silva'nın golü ile 1-0 yendiler. İspanya kendi oyununu oynadığı zaman karşısında durabilecek takım sayısı sınırlı. Puyol'un yokluğunda savunmada yük ağırlıklı olarak Pique'nin üzerinde olacak. Ramos ile olası bir sorun İspanya'nın en sorunlu bölümünü savunma olarak değiştirir. Xavi, Xabi Alonso, İniesta ve Fabregaslı orta saha her takıma kendi oyununu kabul ettirebilecek yeteneğe sahip. Makine düzeninde işleyen bir orta saha var ama forvet hattındaki formsuzluk düşündürücü nedenler. Rakibe ve oyunun gidişatına göre 4-5-1 sisteminden 4-3-3'lü kanat forvetli sisteme çabuk geçme avantajı söz konusu. 


Genel itibari ile İspanya'yı en çok zorlayacak takımlar Hollanda ve Almanya olacaktır. Aynı İspanya gibi Hollanda ve özellikle Almanya'da iyi bir jenerasyon yakaladı. 


Üst üste üçüncü kez şampiyon olup, kaptanın Sara'yı öperek kutlamasını tekrar izlemek güzel olur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Beğen