15 Haziran 2012 Cuma

İspanya 4 - İrlanda 0




İspanya, Euro 2012 C grubu ilk maçında İtalya ile 1-1 berabere kalmış ve özellikle üçüncü bölgedeki sıkıntısı ile dikkat çekmişti. Maç sona erdiğinde topla daha fazla oynamasına ve pas anlamında rakibini ikiye katlamasına rağmen, İtalya'nın iyi kapanması skora denge getirmişti. Del Bosque, İtalya maçı öncesi sürpriz yaparak sakatlığı bulunan ve durumu şüpheli olan Fabregas ile başlamış, Torres'i yedek bekletmişti. İtalya maçında özellikle ilk yarıdaki ofansif oyundan memnun olmayacak ki, İrlanda'ya karşı Torres ile başladı. 




Torres, İtalya maçında oyuna sonradan girmesine rağmen oyuna hareketlilik getirmiş ve kısa sürede net pozisyonlara girmiş ama değerlendirememişti. Bunda iki takımında galibiyet için daha açık oynaması ve arkada boş alan bırakmasının da etkisi vardı. Torres, İtalya maçında kaçırdıklarına nazire yaparcasına golle başladı maça. Erken gelen golün de etkisi ile İspanya, İrlanda karşısında daha iyi ve daha rahat bir başlangıç yaptı. Silva, İniesta ile özellikle Xavi'nin de oyuna fazlası ile ağırlığını koymasının etkisi büyüktü. İtalya maçında Maggio'nun iyi oyunu Alba'yı fazla çıkartmamış, İtalya ataklarının da ağırlıklı olarak o kanattan gelmesini sağlamıştı. Ama İrlanda karşısında Alba dışında Arbeloa da fazlası ile ileri çıktı ve etkili oldu. Solda Alba ile İniesta'nın uyumu, sağ kanatta da Arbeloa'nın sürekli ileri çıkıp Silva'ya yardım etmesi hem İrlanda'nın bek ve kanat oyuncularını etkili kullanmasını önleyip çıkartmadı hem de top kayıplarını ve dönen topları İspanya lehine olmasını sağlayıp oyunu tek kaleye çevirdi. İrlanda, İtalya gibi top İspanya'dayken topun gerisine geçip alan bırakmamaya çalışmasına rağmen bu konuda İtalya kadar başarılı olamadı. Fazla koşup efor harcamalarının nedeni orta alanda Xavi, Alonso ve İniesta gibi oyuncuları kovalamalarıydı. İrlanda sayılı atağını Arbeloa'nın kanadından yapmaya çalıştı ama fazlası ile cılız kaldı.

İspanya o kadar rahat oynadı ki, Pique bile sık sık defanstan çıkıp rakip kalede gol aradı. İlk yarı sona erdiğinde İspanya %83 isabetli pas oranıyla ve 346 pas ile oynamıştı ki bu sayı İtalya - İspanya maçında İtalya'nın maç boyunca yaptığı pas oranıydı. Maç İspanya ile Given arasında oynandı desek yanlış olmaz. İlk yarı 1-0 sona erdiğinde İspanya bıkaktığı yerden devam ediyordu. O kadar benziyordu ki hatta ikinci golde 4. dakika da geldi. Oyun olarak çok rahattı ama skor anlamında rahatlatan golü de Silva ile buldu. İspanya gibi bir takıma karşı orta sahada kaybedilecek topun telafisi olmazdı ki öyle de oldu ve fark ikiye çıktı. İspanya oyunda tempoyu istediği gibi ayarlayabiliyorken gene orta sahada kazanılan topta Torres kendisinin ikinci, takımının üçüncü golünü attı ve yerini Fabregas'a bıraktı. Fazlası ile hazırlık maçı havasına bürünen karşılaşmada İspanya orta alanı domine edip istediği gibi yönlendirdi ve Fabregas ile de skoru belirledi. 


İspanya ceza sahası içinde 12, ceza sahası dışından da 15 şut çekerken, İrlanda toplamda 6 şut çekebildi.



Maçın neredeyse tamamı İrlanda yarı sahasında oynanırken İspanya'nın rakip yarı sahada yaptığı pas trafiği inanılmaz. İrlanda'nın ise özellikle orta alandaki pas hataları pahalıya mal oldu.





Her ne kadar bu maç ölçü olmasa da İspanya istediğini aldı. Galibiyetin 4 farklı olması averaj avantajı anlamına da geliyor. Maça Torres ile başlanması maçın önemli noktasıydı ki, İrlanda gibi bir takıma karşı Fabregas da başlasa İspanya maçı gene rahat kazanırdı ama gerçek bir forvetin etkisi fazlası ile hissediliyor. Grubun diğer maçında Hırvatinstan ile 1-1 berabere kalan İtalya'nın, son maçta şampiyonaya veda eden İrlanda'yı yeneceğini düşünürsek, bizi güzel bir maç bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Beğen