19 Haziran 2012 Salı

Hırvatistan 0 - İspanya 1 | Casillas...




C grubu son maçları öncesi maçların önüne geçen komplolar vardı. Euro 2004'de Danimarka - İsveç maçı 2-2 sona ermiş ve İtalya kazanmasına rağmen turnuvaya veda etmişti. Benzer bir senaryo korkusu vardı ama beklenen ya da korkulan olmadı. İspanya son maçta Hırvatistan'ı 1-0 yenerek grubu lider tamamladı. 



Artık İspanya'nın maçlarında topun İspanya'da olması, rakibin de oyunu kendi sahasında kabul etmesi bir gelenek haline geldi. Hırvatistan'da, İtalya gibi oyunu kendi yarı sahasında kabul etti ve iki takım arasında oyun 30-40 metrelik bir alanda oynandı. Rakibini önde agresif karşılayıp alan bırakmamaya çalışan Hırvatistan, topun olduğu bölüme kalabalık pres yaparak İspanya'yı durdurmaya çalıştı. İrlanda maçının en iyilerinden olan Arbeloa ve Alba ikilisi, bu maçta yeterince ileri çıkmayıp, katkı vermeyince İniesta ve Silva yalnız kaldı. Özellikle İniesta'nın kalabalık şekilde marke edilmesi oyunun sıkışmasına neden oldu. 16. dakikada topla oynama oranı her ne kadar %79 olsa da, pozisyona girme açısından İspanya adına nispeten kısır geçen bir maç vardı. İniesta ve Xavi'nin verimli olamaması, bütün yükü üstlenmek zorunda kalan Silva'nın yetersiz kalması ve irlanda maçının yıldızlarından Torres'in Schildenfeld tarafından iyi marke edilmesi İspanya'yı ilk yarıda durdurmayı başardı. 

İkinci yarıya da pres ile başlayan Hırvatistan, az sayıda kazandığı toplarda ve ataklarda pas hataları ve yanlış tercihler yapınca İspanya'nın işini kolaylaştırdı. Ama 60. dakikadan sonra fazlası ile risk alan Bilic, çift forvete döndü. Hem maçın hem de Hırvatistan'ın en net pozisyonunda, Modric'in harika hazırladığı ve ayağının dışı ile çıkarttığı topta Rakitic, Casillas'ı geçemeyince maçın kırılma anında Hırvatistan golü bulamadı. İkinci yarıda da üçüncü bölgede etkili olamayan İspanya'da Torres'in yerine Navas oyuna girdi. Silva göbeğe geçerken, Navas sağ çizgiye geçti. Beklerin ilk yarıdaki gibi oyuna dahil olamaması ve rakip alanda boş alan bulamayan İspanya, topun ileriye doğru şekilde ulaştırmakta sıkıntı yaşarken, Bilic iyice risk aldı ve 81. dakikada Vukojevic'i çıkarıp 3. forveti olan Eduardo'yu da oyuna aldı. Neredeyse orta sahasız bir dizilişe geçti. Del Bosque ise Silva'yı çıkartıp Fabregas'ı oyuna dahil ederken orta sahalar hızlı geçilmeye başlandı. 

İspanya gibi bir takıma tamamen orta sahayı verir, yanında da boş alan verirseniz golü yemeye mahkumsunuz. Oyuna giren Fabregas'ın güzel pasında İniesta, Navas'a asist yaparak İspanya'yı öne geçirdi. Gole kadar savunmada hata yapmayan ve İspanya'ya fazla boş alan vermeyen Hırvatistan, yakaladığı pozisyonları değerlendiremeyince turnuvaya veda etti. Navas'ın golü öncesi Busquets'in ceza sahası içinde rakibini çekerek indirmesine penaltı verilse İspanya veda edecekti.

Hırvatistan topu rakip sahaya aktarmada fazlası ile pas hatası yaparken, İspanya'nın özellikle 3. bölgede pas hatasını fazla yapması skora da yansıdı.





İspanya 1-0 kazandı ama maçı kaybedip elenebilirdi de. Özellikle İtalya karşısında yaşanan 3. bölge sorunları bu maçta da fazlası ile yaşandı. Xavi, İniesta ve Torres'in maçın genelinde etkili olamaması, İspanya'nın hücum gücünü %70 oranında düşürdü ve topla fazla oynanması bir şey ifade etmedi. Alba ve Arbeloa'nın yeterli katkıyı verememesi de İrlanda maçındaki hücum organizasyonlarının oluşmamasını sağladı. İspanya takımı, hücumsal anlamda 2010 Dünya Kupası'ndaki görütüsünden bir hayli uzak görünüyor. Daha iyi takımlara karşı oyun bu denli sıkıştığında aynı şekilde açmakta sıkıntı yaşarlarsa çok zor durumda kalabilirler. Maçta topla fazla oynayan taraf İspanya'ydı ama en net pozisyonlara giren taraf Hırvatistan'dı. Her ne kadar Torres İrlanda karşısında iyi bir maç çıkartmış olsa da, Villa halen aranıyor. İtalya maçı gibi bu maçta da İspanya'nın en iyisi Casillas ise bir sıkıntı da var demektir.

Grubun diğer maçında İrlanda'yı 2-0 yenen İtalya, grubu ikinci bitirerek çeyrek finale kaldı. En son 2010 Dünya Kupası grup ilk maçında İsviçre'ye 1-0 yenilen İspanya, namağlup serisini 17 maça çıkarttı. 'Atamayana atarlar' kuralının yaşandığı karşılaşmada, C grubunu lider bitiren İspanya, D grubu ikincisi ile karşılaşacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Beğen